Hoe slim je ook bent, door een taalfout te maken kun je opeens niet al te snugger overkomen. Onder hoogopgeleiden zie ik in zowel dagelijks als professioneel taalgebruik alarmerend veel fouten. Hoe kan dat? Waarschijnlijk hebben ze dit artikel nog niet gelezen. Gelukkig heb jij dat over tien minuten wél!
1. De ergste dt-fouten
Ik word schrijf je nooit meer met dt, en alle andere vervoegingen pak je voortaan slimmer aan met de Smurf-methode. Eén uurtje oefenen en je doet het niet meer fout!
2. Enigste
Als jij de enige persoon op aarde bent die enig is, dan ben je zeker de enigste persoon. In elke andere context ben je enig kind (en geen enigst kind) de enige aanwezige, de enige… nou ja, vul maar in. Dus tenzij je met ‘enig’ het woord ‘leuk’ bedoelt, kan er geen overtreffende trap zijn. ‘Allener’ dan alleen kan niet (zie je, daarom bestaat het woord ‘allener’ ook niet.
3. Bij deze
Taaladvies.net kan dit beter uitleggen dan ik. Voor de uitleg klik je hier. Wil je gewoon weten waarom ‘bij deze’ in de taalfoutenlijst staat? Het hoort ‘bij dezen’ te zijn.
4. Ik besef me…
Een mooi voorbeeld van een contaminatie. De uitdrukkingen ‘ik realiseer me’ en ‘ik besef’ zijn hier samengevoegd.
5. Dan/als
In de trein hoorde ik: ‘deze trein gaat niet verder als Amsterdam’. Gelukkig niet, lachte ik in mezelf, dat zou toch wat zijn. Ik stelde me voor hoe de trein als door een wonder veranderde in een wereldstad. Als je let op foutief gebruik van als en dan, kom je soms leuke vergissingen tegen. Niet bij jou, natuurlijk, want jij doet het vanaf nu goed. Lees hier de uitleg of bekijk het filmpje hieronder!
6. Abbonnee
Het juiste woord is abonnee, maar doordat veel mensen het woord afkorten als ‘abbo’, kan er verwarring ontstaan. Nu niet meer, want je onthoudt het zo: ‘abonnee met enkel b’.
7. Verassing
Verrassend genoeg betekent bovenstaand woord niet wat veel mensen denken. De tweede r in verrassing blijkt zelfs in het Engels voor problemen te zorgen, waar mensen suprise schrijven in plaats van surprise. Wat is dat toch met die r? Hoe dan ook, onthoud dat je met verassing verwijst naar het ‘tot as vergaan van’. Persoonlijk denk ik dat mensen liever verrast worden dan verast (oftewel gecremeerd). Deze fatale fout maak je nu nooit meer! Klik hier voor meer uitleg.
8. Jou en jouw
De achtste in de categorie taalfouten die je niet meer maakt is verkeerd gebruik van jou en jouw. De uitleg vind je hier!
9. BBQ
Deze Engelse afkorting wordt ook vaak in het Nederlands gepraat. Of dat goed of slecht is, laten we in het midden. In elk geval zit er verrassend genoeg geen q in het Nederlandse woord. Het juiste woord voor worstjes op een buitengrill gooien is namelijk barbecueën. Barbecueën doe je op een barbecue zonder q.
10. Chique of chic?
Voor deze uitleg kijk je hier of je gebruikt het ezelsbruggetje hieronder, gebaseerd op uitspraak.
Dyslectisch, hopeloos, of niet geïnteresseerd in taal?
Wat voor uitdagingen je ook hebt als het om goed taalgebruik gaat, als je het zelf niet goed kunt, vraag je er iemand voor. Op het moment dat wat jij schrijft staat als een huis, is het een perfect visitekaartje. Dit geldt buiten je cv ook voor je website, e-mails, social media en alle mogelijke plekken waar jij een tekst van jezelf deelt.
Meer moeite doen voor taal loont dus, of je het nu zelf doet of uitbesteedt.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen qua taal? En waar stoor je je het meest aan?
Wordt het niet eens tijd dat er op de basisschool aandacht aan wordt besteed????
Dat gebeurt denk ik wel, maar nog onvoldoende (en docenten doen het ook nog niet allemaal goed…)!
Wat is nog mis is het gebruik van het woordje “hun” in bijvoorbeeld “dat hebben hun gedaan”.
Ik zeg altijd; “gebruik altijd zij, tenzij het niet klinkt”.