De kracht van taal

Taal is een heel krachtig middel om een boodschap over te brengen. Wat? Geloof je het niet? Nou, toevallig weet ik heel zeker dat je dit een belerend toontje vindt, hoor, of op zijn minst een beetje arrogant. EN WAAROM SCHREEUW IK DIT OPEENS IN JE HOOFD?

De manier waarop je een tekst schrijft bepaalt hoe iemand je tekst leest. Daar wordt het interessant. Hoe breng je je boodschap op de beste manier over? En wat gebeurt er als het misgaat?

 

Als het misgaat

De gemeente Wijchen had laatst nog last van een communicatiefoutje.

roze_communicatie
Een fout als bovenstaande is – vooral voor buitenstaanders – eerder grappig dan ernstig. Maar wat als door slecht taalgebruik jouw boodschap niet overkomt? Of, nog erger, wat als je iets heel anders overbrengt dan wat je bedoelt? Als jong, hip bedrijf met een wollige tekst in een flyer komt je boodschap niet over, hoe goed je hem ook uitlegt. Als financieel adviseur zul je geen klanten trekken met een website die vol staat met taalfouten – wat als je met je factuur net zo slordig omgaat als met je tekst? Daarbij zijn er ook genoeg voorbeelden van verkeerde spaties die de betekenis van je tekst compleet omgooien.

Kortom: als het misgaat, gaat het gelijk goed mis. Je brengt namelijk niet over wat je over wilt brengen. Hoe moet het dan dus wel?

 

To the point

In een tijd waarin mensen steeds minder tijd hebben om iets te lezen, moet wát ze lezen inhoudelijk goed zijn. Een goede tekst komt ter zake en geeft alleen extra uitleg waar dit nodig is. Vroeger leerde je met Nederlands hoe je de hoofdzaken uit een tekst kon halen. Dat blijkt nu extra waardevol.

Niet opgelet met Nederlands? Je kunt het trainen. Verklein je tekst stap voor stap. Vat je hele tekst een keer in een alinea samen. Vat die alinea samen in twee zinnen. Daarna in één zin. Nu een zin die je in één adem makkelijk kunt uitspreken. Haal uit die zin de belangrijkste twee woorden. Schrijven is schrappen!

Nu je tot de kern van je verhaal bent gekomen, zul je zien dat het makkelijker wordt om je boodschap over te brengen. Natuurlijk kun je hier altijd hulp bij inschakelen als je er echt niet uit komt.

 

Foutloos

Eindelijk je tekst to the point? Check dan grondig op fouten en zinsconstructie, dan kom je serieuzer over en weet je zeker dat je woorden niet verdraaid kunnen worden. Om hierbij Herman Finkers te citeren: ‘Eén verkeerde komma of letter maakt zelfs van Jezus nog een ketter.’

Bekijk ook Hermans talige stukje humor in Het Spreukjesbos:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.