Een avond vol verhalen

‘Kom je naar een avond over Storytelling?’ werd mij per e-mail gevraagd. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Een half uur te vroeg stond ik op donderdag 30 juni voor de deur van Bar Lot in Utrecht, vlak bij het kantoor van USG MarComSales die World Café Storytelling organiseerde. Ik bleek niet de enige die naar de avond vol verhalen uitkeek. Binnen werd ik meteen vrolijk begroet, kreeg ik een drankje, en duurde het nog geen vijf minuten voor ik in gesprek raakte met andere verhalenliefhebbers. We vergaten bijna te eten.

Cor in verhaalvertelactie

Cor in verhaalvertelactie

Marieke van Os, commercieel manager bij USG, introduceerde na de inloop de spreker van de avond. ‘Ik ga jullie vooral veel vragen,’ beloofde Cor Hospes. Direct na zijn eigen introductie zette hij iedereen aan het werk met ‘Wat is jouw beste content?’ Dit leverde een zee aan nadenkende gezichten op, maar tot Cors teleurstelling weinig opengeslagen laptops met concrete geschreven content. Velen probeerden het uit hun hoofd en kwamen op ‘een webtekst’, ‘een tekst voor het intranet’… ‘Maar voor wie?’ vroeg Hospes. ‘En waarom?’

Beide vragen leverden zowel discussies als nog meer vragen op. Er waren ook conclusies, zoals ‘Mijn website kan beter.’ Cor nam ons daarna gelijk mee naar een belangrijke nieuwe vraag: weet je waar je bedrijf voor staat? Uit zijn voorbeelden bleek dat zelfs de grootste spelers op de markt hier moeite mee hebben. Teksten van supermarktketens blijken inwisselbaar. In dat stukje ‘onderscheidend maken’ lagen kansen, want als jij jezelf uniek bewijst, geeft dat voorsprong.

Het leidde ons naar de eerste van drie stappen: erachter komen wie je bent en wat je oplossing is. ‘Merken als Cup-a-soup, Rabobank en Interpolis staan ergens voor,’ aldus Cor. Er wordt geknikt. Iedereen kent de coöperatieve bank, de glasheldere verzekering en de vieruursoep. Of, in de woorden van Cor: de glashelderste, de vieruurste en de coöperatiefste. Het maakt hen uniek. ‘Vind jouw STE en je vindt wat je uniek maakt,’ besluit Cor.

 

Lees de rest van het verslag Avond vol verhalen hier >>>

 

Eigen lessen in STE

Ik verliet de avond met een hoofd vol verhalen. Twee punten van feedback die ik kreeg: ‘Je mag wat zweveriger denken’ en ‘Je analyseert veel’. Ik denk dat ik mijn functie voor de avond goed had verzonnen. Ik ben zowel de nuchterste als de fantasievolste. Of ga ik toch voor veelzijdigste? Ik heb nog wat werk te doen!

Storytelling9

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.