Een expert SEO vinden: zo doe je dat

Zoek je een expert in SEO? De meeste mensen die een site van goede content willen voorzien doen dat. Maar hoe belangrijk is SEO nog en hoe vind je een expert die bij je past?

Niet elke SEO-expert houdt van koffie. Dat is dus geen zoekcriterium.

Niet elke SEO-expert houdt van koffie. Dat is dus geen zoekcriterium.

Hoe belangrijk is SEO?

Waar SEO op neerkomt is dat mensen online (meestal via Google) zoeken naar een product of dienst. Er is zoveel aanbod, dat zoekmachines de meest relevante sites eerst tonen. Hoe relevant een site is, wordt nu onder meer bepaald door de SEO. Zoekmachines kijken hoe vaak een product of dienst op je site wordt genoemd, of er überhaupt genoeg informatie op je website staat, wat anderen van je website vinden, hoe vaak mensen op je site komen en niet gelijk wegklikken, enzovoort enzovoort. Hoe relevanter de zoekmachine je site vindt, hoe groter de kans dat bezoekers erop terechtkomen.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je relevant moet zijn voor de bezoeker. Jij vindt jezelf natuurlijk heel erg relevant, maar daar moet je eerst de zoekmachine en daarna je bezoeker van overtuigen. Pas dan krijg je klanten. Je kunt behalve de zoekmachine ook de bezoeker rechtstreeks proberen te overtuigen, bijvoorbeeld door posters op te hangen, mensen te spreken, of door een tv- of radioreclame uit te zenden.

Hoe vind je een expert SEO?

Tegenwoordig zegt elke zichzelf respecterende tekstschrijver dat ze goed zijn in SEO. Hoe kom je erachter of een tekstschrijver wel echt zo goed is?

  • Er staan geen taalfouten op de site van de tekstschrijver
  • De teksten die er staan lezen prettig weg
  • De tekstschrijver heeft ervaring in (online) marketing (en kan dit aantonen)
  • Het gaat de tekstschrijver om inhoud, niet alleen maar om zoekwoorden
  • Het gaat de tekstschrijver niet alleen om tekst, maar ook om de website als geheel – en om de (online) marketing
  • Hij of zij schrijft niet voor niets – schrijven is in eerste instantie werk, geen hobby *

Dit zijn geen vereisten voor een goede tekstschrijver, maar je kunt ze zien als pré:

  • De tekstschrijver houdt één of meerdere blogs bij
  • Er staan positieve beoordelingen op de website (of op LinkedIn)
  • Er is een lijst met referenties en/of eerdere klanten

* een goede gratis tekstschrijver vind je hier

Hier heb je er weer zo één: een expert SEO.

Hier heb je er weer zo één: een expert SEO. Schijnt van creatiefschrijven.net te zijn of zoiets.

Goed om te weten

Als je een expert SEO vindt, wil dat nog niet zeggen dat deze geschikt is om voor jou of je bedrijf teksten te schrijven. Idealiter heeft de persoon in kwestie affiniteit met je product of dienst. Stel: je bent als fotograaf op zoek naar een tekstschrijver voor je website. Iemand die fantastische SEO-teksten schrijft hoeft niet ook iets van fotografie af te weten. Fotografeert de schrijver in zijn of haar vrije tijd als hobby, dan heb je al meer kans dat hij of zij goede teksten voor je kan schrijven. Een open deur misschien, maar soms vergeet je dit praktische aspect als je teveel focust op het SEO-aspect.

Natuurlijk is elke tekstschrijver gebaat bij goede instructies en informatie. Hoe duidelijker jij bent, hoe beter je weet op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden, hoe beter de teksten van de schrijver zullen zijn.

 

Handige tips? Deel dit artikel!

4 reacties op “Een expert SEO vinden: zo doe je dat

  • 05/27/2015 at 13:00
    Permalink

    Hoi! Je vijfde opsommingsteken op deze pagina:"Het gaat de tekstschrijver alleen om tekst, maar ook om de website als geheel – en om de (online) marketing". Moet dat niet "Het gaat de tekstschrijver *niet* alleen om tekst, maar ook om de website als geheel – en om de (online) marketing" zijn?

    Reply
  • 05/28/2015 at 13:11
    Permalink

    En na het volgende opsommingsteken: "Hij of zij schrijft niet voor niets – schrijven is in eerste instantie werk, geen hobby *", zou dat niet "Hij of zij schrijft niet voor niets – schrijven is in *de* eerste instantie werk, geen hobby *" moeten zijn?

    Reply
  • 05/31/2015 at 10:47
    Permalink

    Dag Wouter, dank je voor je feedback! Je hebt gelijk en ik heb het aangepast. Wat betreft je eerste opmerking over 'in eerste instantie': bij mijn weten kan het zowel met als zonder 'de'. Online zie ik beide voorkomen, alhoewel dat natuurlijk niet alles zegt. Ik ben erg benieuwd welke regel hiervoor opgaat, dus als je die misschien weet, hoor ik het graag!

    Reply
  • 05/31/2015 at 11:39
    Permalink

    Hallo Maresa, graag gedaan. Ik ben ook even wat dieper in dat "eerste instantie" geval gedoken en kom tot dezelfde conclusie. Tot mijn verbazing overigens! Hoewel ik er geen eenduidige regel voor kan vinden lijkt het er inderdaad op dat het zowel met als zonder lidwoord mag. Ik ben sowieso niet zo van de regels, ik schrijf en lees vooral op gevoel. Dus dan is het een kwestie van smaak. Naar mijn smaak zou ik altijd een lidwoord gebruiken, maar het is jouw tekst! 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.