Hoe vind je je focus?

Ik vertelde al eerder dat ik moeite had met het vinden van mijn focus. Waar ben ik goed in? Wat is mijn kracht? Onlangs kwam ik een TEDtalk tegen van Emilie Wapnick en zij heeft hier ook ideeën over. Hoe komt het dat je niet altijd je focus kunt vinden?

Storytelling9

Ik ben een nuchtere fantast. Tegenstellingen (en juist meer sterke kanten van mezelf ontwikkelen) maken mij tot een multipotentialist.

 

Wat gebeurt er als je je focust?

Door je te focussen op één talent vergeet je je andere talenten. Het kan zijn dat je echt één groot talent hebt, en dat je gelukkig wordt van dat talent voeden en uitbreiden. Voor jou is het makkelijk om je te focussen op waar je goed in bent. Emilie noemt dit ‘een specialist zijn’.

Lukt het je echter niet om te focussen? Denk je: waarom moet ik kiezen? Wat als je zoveel dingen interessant/leuk/fascinerend vindt dat het één kiezen voelt als een verraad naar het ander, omdat je dat dan moet laten vallen?

 

(kort) over focus

Focus is belangrijk. Als je jezelf profileert, moet je een duidelijk doel hebben. Dat doel is je focus. Maar: je hoeft niet je hele leven maar één focus te hebben.

 

Multipotentialites

In haar TEDtalk heeft Emilie het over multipotentialites. Ze zegt niet dat focus onbelangrijk is, maar wel dat je die soms moet loslaten om tot méér te komen (als dat bij je persoonlijkheid past).

Het zit al in de naam: meervoudige potentie. Juist de combinatie van alles wat je kunt maakt je zo sterk. Zelf zet ik het vaak op mijn cv: ik spreek vloeiend Engels en HTML. Hiermee geef ik aan noch alfa nog bèta te zijn. Ik ben juist die unieke combinatie. Mijn focus heeft nu de naam ‘verhalen’ gekregen. Daarmee kan ik vertalen, uitvinden, meedenken, adviseren, leren, schrijven, programmeren en… ik kan al mijn potentieel kwijt.

Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Wie weet ben jij juist sterk in zowel tekenen als wiskunde. Het gaat erom dat juist die afwisseling en het snelle schakelen van multipotentialites mensen maken aan wie je veel hebt.

 

TEDtalk Emilie Wapnick

 

Ben jij een multipotentialite?

Heb jij ideeën uit meerdere velden die je samenvoegt? Als een (nieuw) onderwerp je interesseert, lees je hier alles over wat je te pakken kunt krijgen? Kun je snel toepassen wat je hebt geleerd? Heb je moeite met één focus vinden om in te excellereren?

Als je hierop ja antwoordt, hoef je jezelf niet gelijk een label te geven. Je kunt ermee wat je wilt. Belangrijker is dat je je niet verplicht voelt om de rest van je leven één kant op te gaan.

 

Wat is jouw multipotentieel?

Wat deed je als kind het liefst? Tekenen? Spelen? Uitvinden? Lezen? Schrijven? Dansen? Welke stof op school zoog je op en wat vond je minder interessant? Een lijst maken van wat je vroeger het leukst vond, kan helpen te bepalen wat je het liefst met je leven wilt doen. Het is niet direct een focus, maar o zo belangrijk.

Je kunt ook andersom je doel(en) bepalen. Stel jezelf voor op de dag dat je sterft. Hoe wil je terugkijken op wat je hebt gedaan? Wanneer denk je: ‘Het is goed zo, er is niets wat ik nog had willen doen/leren/beleven?’

Uitvinden wat je kunt doen om gelukkig te worden bepaalt je hele leven. Je ziet opeens veel duidelijker wat je wilt en wat je zou kunnen. Het wordt dan makkelijker om elke dag een stap te zetten richting je doel.

 

Heb jij één focus of zie je jezelf als multipotentialist?

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.