Trend: zelf je boek uitgeven

De boekenwereld heeft het zwaar. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of stug doorschrijven met de wetenschap daar minder mee te verdienen. Gelukkig is er ook een derde mogelijkheid: het heft in eigen handen nemen. 

Michael Reefs is het perfecte voorbeeld van een jonge auteur die het anders doet. Voor zijn serie De Biebbende startte hij zijn eigen uitgeverij. Met succes doet hij nu zijn eigen marketing. Voor een nog niet gevestigde auteur een hele stap. Het fenomeen eigen beheer doet het ook goed. Bol.com pakt die trend op door mensen de mogelijkheid te geven hun eigen werk eenvoudig te publiceren. Er zijn ook initiatieven als Boenda.nl waar je als auteur op terecht kunt voor de verspreiding van je e-books. Vrijwel alle opbrengsten gaan hier rechtstreeks naar de auteur. 

 

Beter schrijven

Dat er minder boeken verschijnen is echter wel een feit. Een boekhandelaar fluisterde me toe dat dit maar goed is ook. ‘Niet alles wordt maar uitgebracht om het uitbrengen.’ Volgens hem vindt er straks een schifting plaats waardoor het betere boek een groter podium krijgt. Auteurs moeten nu inderdaad kritischer naar hun werk kijken, net als uitgeverijen dat doen.

Het feit dat er minder boeken worden verkocht maakt het inderdaad moeilijker voor auteurs, maar met een blije voetnoot: het geeft creatief denkenden een nieuwe kans om op de markt in te spelen. Met de bibliotheken lijkt het overigens ook beter te gaan. Een tweede lichtpuntje?

Lekker digitaal lezen in je hangmat.

Lekker digitaal lezen in je hangmat.

 

Mee met de trend

Zelf vroeg ik de rechten terug van mijn eerste vier boeken om deze te herschrijven en zelf als e-book te publiceren. De eerste druk (5000 ex. per boek) was uitverkocht, maar er kwam geen herdruk. Ik keek daarom ook opnieuw naar mijn werk: was wat ik ooit had geschreven nog wel goed genoeg?  Met de herschrijving was ik uiteindelijk heel blij. Nieuwe kaften fristen het geheel op. Inmiddels kan ik met trots melden dat ik zelf e-books heb gepubliceerd – en ze zijn beter dan ooit. Bijkomende voordeel: met eigen beheer zijn ze ook goedkoper dan ooit. Wie weet kunnen we over vijftig jaar voor een habbekrats boeken kopen, maar komt elke habbekrats wel uit bij de hardwerkende (en investerende) auteur. 

Nieuwsgierig naar mijn e-books? Bekijk ze via deze link! Wil je je eigen manuscript omzetten naar een e-book? Dit kan ik voor je doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.